"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Тайни за дълголетието на народа Хунзи


Последно обновяване на информацията: 11.11.2015 г.


Смята се, че сред народа Хунза, хората столетниците са често срещано явление, и че не е необичайно за възрастните хора да достигнат до възраст от 130 години. Според документите значителен брой достигат дори до невероятната възраст от 145. Тези хора не са продукт на легенда, нито страната, която те обитават е митична утопия. Те наричат себе си Хунза (Hoonzas) и живеят на покрива на света - Хималаите. За да бъдем по-точни, страната на Хунзите, с население от 30 000 души, се намира в областта Каракорум, Пакистан. Говори се, че тази малка група от хора, които пребивават в недостъпна долина на около 3000 метра над морското равнище, са откъснати от външния свят, но са и най-щастливите хора на земята.

Друг важен момент е фактът, че здравето на Хунзите не се характеризира с проста липса на заболяване, въпреки че само по себе си е доста голямо постижение. Народът на хунза изглежда притежава неизчерпаема енергия и ентусиазъм, и в същото време тези хора са учудващо спокойни. На сто години Хунзите не се считат нито за стари, нито дори в напреднала възраст. Според източниците, не е необичайно за 90-годишни мъже от този народ да имат деца. Жените Хунзи на свой ред дори на възраст 80 или повече, не изглеждат по-стари от жени от запада на 40 годишна възраст.

Тук е моментът да зададем въпроса - има ли някаква тайна техника, която позволява на тези хора да живеят толкова дълго, да изглеждат и да се чувстват така здрави и енергични? Първата и със сигурност най-важните от тайните на дълголетието им се отнася до начина на хранене.

Хранене
В основата си диетата на Хунзите до голяма степен е продиктувано от доста суровите климатични и географски условия на родната страна и основният принцип може да се обобщи с една дума: пестеливост. Хунзите имат само две хранения на ден. Първото хранене се сервира в дванайсет часа на обяд, въпреки че всяка сутрин те стават в пет часа сутринта. Това може да звучи изненадващо, тъй като повечето специалисти по хранене на запад подчертават значението на обилната закуска, въпреки че нашият начин на живот е относително заседнал в сравнение с този на хунзите, които се занимават с физически труд от ранна сутрин сутрин и то на празен стомах.

В живота на Хунзите храненето служи предимно за създаване и поддържане на здравето, а не за удоволствие. В допълнение, храната им е напълно естествена, без да съдържа химически добавки. Единствената обработка се състои в изсушаването на слънце на някои пресни плодове и получаване на масло и сирене от млякото. Не използват химикали или изкуствени торове в градините. Без токсични пестициди, а вместо това пръскат своите овощни дървета със смес от вода и пепел. С една дума, Хунзите живеят органично.

Голяма част от тяхната диета се състои от зърнени храни: ечемик, просо, елда и пшеница. Редовно консумират плодове и зеленчуци, основно пресни и сурови, въпреки че някои зеленчуци се готвят за кратко време. Техните предпочитани плодове и зеленчуци са картофи, зелен фасул, грах, моркови, ряпа, тиква, спанак, марули, ябълки, круши, праскови, кайсии, череши и къпини. Обичат кайсиевите ядки.

Млякото и сиренето за тях са важен източник на животински протеини. Месото, въпреки че не е елиминирано напълно от диетата, се консумира много рядко, на специални поводи като бракове или фестивали. Този факт е без съмнение една от причините, поради която Хунзите имат толкова здрава храносмилателна система. Когато все пак консумират месо, то е нарязано на малки парченца и се задушава за дълго време. Рядко консумират говеждо и овнешко месо, пилешкото месо е най-често срещаният източник на животински протеин, на който се доверяват.

Подобно на зърнените храни, плодовете и зеленчуците, киселото мляко също е неизменна част от диетата на Хунзите, подобно на Българския народ. Ние добре знаем, че киселото мляко, което гарантира благоприятна чревна флора, е изключително полезно за човешкия организъм.

Орехите, лешниците, бадемите и др. ядки също така са важна част от хранителния режим на Хунзите. Заедно с плодове или смесени в салати, ядките често представляват основно хранене за този дълголетен народ.

Тук трябва да споменем и техния специален хляб, наречен "чапати," които се консумира заедно с всяко хранене. В действителност, чапати хлябът съдържа всички съществени елементи. Може да бъде направен от брашно от пшеница, просо, елда или ечемик, но това, което е най-важно е, че брашното е пълнозърнесто, не е рафинирано. Зародишът на зърната има удивителни хранителни свойства. Съдържа Витамин E, който играе важна роля в поддържането на половите функции за правилното функциониране на хормоналната система, което на свой ред е с жизненоважно значение за здравето.

Според Министерство на земеделието на САЩ средният дневен хранителен прием за американците от всички възрасти, възлиза на 3300 калории, 100 грама протеин, 157 грама мазнини и 380 грама въглехидрати. Съответно при възрастните Хунзи тези стойности са: 1.900 калории, само 50 грама протеин, 36 грама мазнини и 354 грама въглехидрати. И протеините и мазнините са до голяма степен от растителен произход. Приемът на този дълголетен народ се явява половината от протеините на запада, една трета от техните мазнини и същото количество въглехидрати, само че основно сложни въглехидрати открити в плодовете, зеленчуците и зърнените храни.

В действителност, един отличен начин да регенерирате организма си и да дадете почивка на храносмилателната система е постенето или един ден от седмицата изцяло с прием на сок.

Предлагаме ви и една рецепта за Традиционния хляб от просо на Хунзите:
1 чаена чаша брашно от просо
1 чаена чаша настъргани моркови
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица йодирана сол
2 супени лъжици растително масло
2 яйца

Комбинирайте в купа брашното, морковите, маслото, меда и солта. Разбъркaйте добре, след което добавете 3/4 чаша вряща вода в сместа. Разбийте жълтъците и сложете 2 супени лъжици студена вода, продължете да разбърквате и след това добавете към основната смес. Печете се в гореща намаслена тава 180 градуса за около 40 минути.

Скоро очаквайте и рецептата за диетичния хляб на хунзите, за да се почерпим от тяхната мъдрост, да се радваме на дълголетие и то в отлична кондиция и с оптимален умствен потенциал.

Двигателна активност
Другата голяма тайна за дълголетието на този народ е свързана с физическите упражнения. Повечето упражнения се извършват на открито, за да се възползват от чистия планински въздух, който сам по себе си има благоприятен ефект върху здравето. За Хунзите не е нещо необичайно да правят редовни разходки от по 15 или 20 км и то по стръмни терени. Ние също ви препоръчваме да вървите пеша всеки ден по един час - отлично както за тялото, така и за ума. В действителност, ходенето е най-простата, най-евтината и най-достъпна форма на упражнение.

В допълнение към ежедневната физическа активност, хунзите практикуват някои основни техники йога, особено йога дишане, което е бавно, дълбоко и ритмично, от целия гръден кош.

Друга ценна техника е изкуството за релаксация. Хунзите знаят, че може да работите много по-дълго и ефективно, ако не сте напрегнати, тъй като нервното и мускулно напрежение води до значителна загуба на енергия. По време на своите работни паузи те не говорят, а вместо това се фокусират в себе си, заслушан в тишината на душата си. Защо не изпробвате тази древна мъдрост, за да видите как ще работи при вас? Научете се да отделяте време от всеки работен ден, за да медитирате и да се отпуснете, необходими са едва двадесет дълбоки вдишвания, за да регенерирате ума и тялото.

Как протича един обикновен ден за Хунзите? Денят започва рано - около пет часа, с изгрева на слънцето и свършва с неговия залез. Причината за това е проста: при тях няма изкуствени средства за осветление - няма електричество, газ и др. От друга страна, те са напълно в хармония с природата. Дори и това да е невъзможно да се случи в нашето ежедневие, не бива да забравяме, че най-дълбоките часове на регенериране са часовете преди полунощ и да ги използваме.

Хунзите живеят в настоящия момент. Почерпете от тяхната мъдрост и живейте пълноценно още дълги години.

Използвана литература:
Th PDI

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...