"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Коя козметика е БИО?

Автор: Д-р инж. Сетла Николова, „Армина”
Последно обновяване на информацията: 31.08.2017 г.


Колко природа всъщност се крие вътре, когато свежи плодове или билкови растения примамват от опаковките на кремове, лосиони или шампоани? Дори и в много популярни марки натуралните съставки са твърде малко.

"Натурално", но не съвсем
Помислете само колко различни продукти на ден използвате за личната си грижа и хигиена – от пасти за зъби през шампоани и сапуни до кремове, гелове и грим. Повече от 70% от всички тези продукти могат да съдържат фталати, свързвани с безплодието и дефекти при раждането. Много бебешки сапуни съдържат химикала 1,4-диоксан, който причинява рак, а боята за коса съдържа фенилендиамин и оцветители, които са доказано канцерогенни и водят до неходжкинов лимфом, левкемия и миелом. Вредните химикали в шампоани, дезодоранти, лосиони и всички други, използвани ежедневно козметични средства, се натрупват и водят до сериозни поражения в нашия организъм. Днешният потребител търси все повече здраве за себе си и се грижи за природата. Производители, които доскоро залагаха само на конвенционална козметика, сега се преориентираха, проверявайки доколко greenwashing-а в рекламата и позиционирането е ефективен. Ето защо етикетите с надпис „натурално“ заблестяха върху много кремове, декорирани с ярки цветове, снимки на свежи плодове и билки. Но истинската биокозметика може да разпознаете само по знака за контрол.

Козметика със зелени послания
Все повече жени споделят, че са объркани от многобройните послания и определения в козметичните продукти: "естествени съставки","100% натурална", "Био", "еко", "органик". И наистина като погледне човек в магазини и аптеки колко бързо и колко много се появиха напоследък „зелени“ марки козметика. На много опаковки може да се прочете "без парабени, фталати и phenoxyethanol" или пък "без оцветители, консерванти и минерални масла". Интересно е оабче, че някои марки рекламират отсъствието на химически или синтетични съставки. Други пък акцентират върху качества като "хипоалергични", "некомедогенни" (не предизвикващи акне), "за чувствителна кожа". Важно е обаче да се знае – фактът, че в един продукт не се съдържат дадени химически съединения, не означава, че останалите в състава му са изцяло безопасни.

Друг вид подвеждане е голям надпис "с алое", "със смрадлика" и др., но тези екстракти, сок или натурални масло, са на последно място в списъка със съставките. Според номенклатурата INCI съставките се описват в низходящ ред, което означава, че алоето или смрадликата е в много малко количество. В някои козметични продукти едно растение "плува" в море от петролни съединения. Каква е ползата от крем без парабени, но с ужасяващ коктейл от вредни и опасни вещества!?

Ето няколко начини, с които фирмите производителки заблуждават потребителите:
• Продукти, на които пише "С био бадем", но останалите съставки съдържат опасни синтетични съединения.
• Марки, на които само малка част от продуктите са сертифицирани като био, а по-голямата част – не. Хората се доверяват повече на марки, които работят изцяло с принципите и философията за загриженост за здравето и природата. Другото не е етично. С едната ръка без химикали, с другата – пълна шепа петролни съединения.
• Европейският знак Еcolabel с цветето има много ниски критерии и всяка конвенционална марка може да си го позволи. Стандартите на този знак не изискват въобще включването на съставки от биологично земеделие, като същевременно е възможно включването на такива вредни вещества като полиетиленгликол, натриев лаурет и ларил сулфат, амини и други.

Какво всъщност е БИО/органик/натурална козметика?
Какво ни дава гаранция, че купуваме истинска био и натурална козметика, ако не познаваме всичките сложни за прочитане и произнасяне имена на химически съединения? Това е единствено знакът на контролния орган, който го е проверил от начало до край – от растението в полето до крайната опаковка на козметичния продукт. В зараждащия се био пазар в България най-вероятно процентът на хората, търсещи знаците за биоконтрол, е все още нисък. Дали се отнася за крем за лице, шампоан, боя за коса или паста за зъби, всеки може да намери истински био продукти, ако търси знаците, зад които стоят строги критерии. Принципите и философията на био и натуралната козметика, изградени върху разнообразието от съществуващите в природата растения и натурални продукти, които подпомагат метаболизма, регенерирането на клетките, капилярната циркулация. В природата има всички съставки, които са необходими за хидратиране, почистване, детоксикация и подмладяване на нашата кожа.

В света съществуват три общоприети термина за означаване на сертифицирана козметика, която се контролира от независим орган. На немски е приет от преди 50 години терминът naturkosmetik, на английски – organic, а във Франция и в много други страни, включително и в България – био козметика. Термините са различни, но ги обединяват контролът и сертификатът с ясно дефинирани стандарти и знаци.

Доверието на потребителите
В проведено от GsK изследване в Германия през 2010 г. е установено, че 90% от потребителите на био и натурална козметика се доверяват само на марки, които носят знака на контролния орган. Намираме се във време на интелигентно потребление и добре информирано общество. Затова изборът на продукти трябва да става на базата на получената информация за качество и доказан произход. Тази информация е също толкова важна за българските потребители, колкото за всички останали – за да могат да направят своя осъзнат избор. Ползването на натурални козметични продукти е част от пътя ни към здраве, красота, спокойствие и хармония.

Знаците
За да бъде истинска био, органик или натурална една козметика, тя трябва да бъде контролирана от независим орган и на опаковката да стои неговият знак.

Контролни органи с ясно дефинирани стандарти
BDIH (www.bdih.de) – първата професионална специализирана система за контрол и сертификация на натурална и биокозметика. Авторитетен строг немски стандарт, обхващащ 110 марки с над 3800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Най-малко 70% от продуктите на една марка трябва да бъдат сертифицирани, преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH. По този начин се изключва сертификация "алиби" на фирми, които произвеждат едновременно "био" и не "био" козметика. Разрешените съставки са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20000, използвани в козметиката. В продукта трябва да има 100% натурални съставки, не се допускат синтетични.

Cosmebio (www.cosmebio.org) – френска професионална асоциация за екологична и био козметика. Cosmebio възлага контрола на друга френска организация, Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Стандартите на ECOCERT са с най-строгите изисквания към екологичната чистота на съставките на козметичните продукти. Те включват в себе си пълен отказ от вещества с животински произход и продукти от нефтопреработка. Има две степени на сертификация. За био лого се допускат 5% синтетични съставки и 95% от растителните суровини да са биологични. А другата степен "Еко" – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

Natrue (www.natrue.org) – Международен орган за натурална и био козметика – Фирмите, които се сертифицират от NATRUE, представляват 2/3 от пазара на био козметика в Европа, а от 2009 г. продават и на американския пазар. Освен вода продуктите, сертифицирани с NaTrue, могат да съдържат 100% естествени съставки. Флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки за разлика от френските стандарти. Не се допуската синтетични съединения и ГМО. Знакът NATRUE се ползва с най-голямо доверие от потребителите в цяла Европа поради прозрачността на системата за контрол. Всеки може да види в сайта на nature.org стандартите, марките и продуктите, получили знака NATRUE. Амбицията на NaTrue е да въведе не само общи европейски стандарти за био и натурална козметика, но и да бъде световен стандарт.

EcoCert (www.ecocert.com) е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента "био" 95% от състава трябва да е с натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен "натурална" козметика също 95% трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

USDA (www.ams.usda.gov) Държавен орган за контрол и сертификация на храни. Някои съставки в козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти, но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета му, тъй като работи предимно с храни.

Soil Association (www.sacert.org) е сертифициращ орган във Великобритания, създаден като частна търговска компания в тясна връзка със Soil Association – неправителствена организация, подпомагаща развитието на биологичното земеделие във Великобритания. Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява чрез механични, максимално щадящи методи, без използването на вредни химически вещества. Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни. Изключение правят съставките, които се добиват без насилие над животните и имат органично сертифициране. Всички вещества се проверяват за биоразграждане и отсъствие на токсичност. Забранено е тестването на продуктите върху животни. Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на екологичните норми.

Разгледайте и богатото разнообразие от внимателно подбрани, чисти козметични продукти в нашия он-лайн магазин и направете своя избор.

Препоръчани продукти:

БИО Балсам за ежедневна употреба с органична коприва LOGONA 200 мл.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...