"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Био кафе или просто чаша кафе?

Автор: Юлия Шатникова
Последно обновяване на информацията: 27.12.2011 г.


Кафето е най-популярната напитка в света. Статистиката сочи, че всеки ден се консумират около 2 билиона чаши с кафе по цял свят!

Най–старите намерени арабски записки, описващи тази напитка, датират от около 1000 г. сл. Хр.. Разказват се различни легенди за откриването на кафееното дърво.

Една от легендите разказва за етиопския пастир Калди, живял през IX в. Един ден неговите кози не се прибрали в кошарите и Калди тръгнал да ги търси. Когато ги открил, се учудил на странното им поведение – те подскачали сякаш от радост около храст с червени плодове. Калди забелязал, че козите му са яли от тях и решил да ги опита и той. Скоро и самият козар се почуствал бодър и пълен с енергия.

За родина на кафето се смята Eтиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Знае се, че в град Джулфара на територията на Етиопия, първо се е приготвяла кафявата напитка.

При разкопките на този легендарен град археолозите открили вероятно най-древните зърна на Арабския полуостров, които се отнасят към началото на ХII столетие от нашата ера. Джулфарахците си приготвяли напитката, варейки зърна и изсушени листа. Именно оттам арабските търговци първи започват разпространението му.

Все още дори и специалистите спорят за произхода на името му. Някои смятат, че „кафе“ се образува от арабското „кауе“, което означава сила, енергия. Други го свързват с названието „кахва“, идващо също от арабски и означаващо „вино“. Третата версия е на база името на провинция Каффа в южна Етиопия, където и до днес се среща диворастящо кафе.

Кафееното дърво расте в тропическия и умерен климат, на около 1000 км. от Eкватора. В Централна и Южна Америка се отглеждат 2/3 от световното производство на кафе. То расте под шапката на тропическите гори. Дървото на кафето не обича пряка слънчева светлина, изисква постоянен климат и температура, както и обилни валежи.

Това го прави невъзможно за гледане в други държави и континенти освен Южна Америка и Африка. През годините учените са намерили начин да се отглежда кафе с различни химични торове в оранжерии. Създали са различни хибриди, не толкова претенциозни и по-устойчиви на слънце.

Към днешна дата 70% от търгуваното кафе по света е именно конвенционалното кафе, гледано с торове и различни химикали. Кафето се превръща в една от най-наторяваните хранителни стоки в света, използвайки синтетичен тор, направен на базата на петролни продукти, различни хербициди, унищожаващи плевелите, синтетични подобрители за засилване на плодовитостта и растежа и такива за предпазване от насекоми и болести.

Резултатът от тези действия е ерозия на почвата, унищожение на тропическите гори, силно токсично кафе, както и доста добра печалба за тези производители. Всичко това за наша сметка, за сметка на потребителите!

Ето защо някои от фермите се върнаха към истинското кафе, към естествения начин за отглеждането му, за защита на тропическите гори в постоянна еко-система.

Създадоха се организации, целящи опазването на горите, контролиращи качеството на кафе и честното заплащане на труда. Знаците на Organic Farming (Био ферма), както и Fair trade (Честен труд) ще ви покажат, кой продукт как е гледан. Дали фермата, произвела тази опаковка е гледала кафеени дървета или техни хибриди. Дали кафето, с което ще започнете деня си, ще е перфектното начало на един идеален ден, с аромат, носещ ви наслада и здраве или нещо друго?!

Преди няколко месеца в България навлезe био кафето Gioia, произведено в Перу и обработено в Италия.

Намерете го ТУК и бъдете сигурни, че ще се насладите на органично чист продукт, даващ ви един вдъхновяващ и прекрасен старт за деня!
Вижте също:

Как да започнете деня си: 5 съвета за повече енергия и увереност

Портал / Статии

Първите 30 минути след събуждане имат важно значение върху това как ще протече останалата част от деня ви. Здравословните сутрешни навици могат да повлияят благотворно върху вашето настроение. Вместо да изхвърляте алармата през прозореца, да ритате котката и да проклинате живота си всяка сутрин, може да последвате тези пет прости за изпълнение съвета, с които да започнете деня с по-добро настроение и които да ви помогнат да живеете по-добре. 1. Настройвате...

6 идеи за енергизираща закуска

Портал / Статии

Всички добре знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Помислете колко по-лесно ще бъде за вас, ако сте фокусирани и изпълнени с енергия през целия ден. Нашите здравословни рецепти ще ви отнемат по-малко от 15 минути за подготвяне. Пълнозърнести палачинки Да, палачинките могат да бъдат здравословни! Заложете на пълнозърнесто брашно и добавете няколко яйца към сместа. Добавете канела и ленено семе за допълнителна сладост и желаната текстура...

Biolab – новите органични хранителни продукти за вегетарианци и вегани

Портал / Статии

Изборът да се спрете на органични и растителни хранителни продукти означава грижи за вашето лично здраве и защита на околната среда. Biolab означава качество. Идеите, сътрудничеството, доверието, растежа, съгласуваността и иновациите остават фирмени ценности през годините и ще продължат да бъдат и за в бъдеще. Компанията е създадена през 1991 г. от Масимо Сантинели с цел да насърчи консумацията на растителни храни, произведени със съставки от органично...