"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Хиропрактика (Chiropractic)


Последно обновяване на информацията: 26.04.2017 г.


Днес ще ви разкажем много интересни факти за хиропрактиката (chiropractic - англоговорящите произнасят думата „кайропрактик”, бел.ред.) идва от гръцките думи „кайро” – ръка, и „практика”, и е американска професия, която се занимава с лечението на болестите на гръбначния стълб и нервната система. Основана е през 1895 година от Даниел Дейвид Палмер в Дейвънпорт, Айова, като именно Палмер пръв открива, че има пряка връзка между много болести и различни дисфункции на гръбначния стълб.

Хиропрактиката се фокусира върху заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система, както и ефекта които оказват тези нарушения на общото здравословно състояние. Хиропрактиката се използва най-често за лечение на мускулно-скелетни оплаквания, включително, болки в гърба, болки във врата, болки в ставите на ръцете и краката, както и главоболието.

Какво лекува Хиропрактиката?
Най-кратко казано, хиропрактикът е експерт по гръбначния стълб, както зъболекарят е специалистът по зъбите. По принцип хиропрактиката е ориентирана към болките в тила, гърба и кръста. Но много специалисти са на мнение, че проблемите с прешлените на гръбначния стълб са причина за куп вторични смущения в нервно вегетативните функции на организма с отражение и във всички системи.

Какво трябва да се знае за гръбначния стълб?
Гръбначният стълб е сложна верига от прешлени (32 броя) и е основата на човешкото тяло. Всеки прешлен контактува със своя партньор като образуват двигателни единици, закрепени една за друга посредством сухожилия и мускули. Когато има дисфункция или блокада, това моментално оказва влияние на нервната система и на човека като цяло. Което означава, че ако чрез необходима навременна манипулация гръбначният стълб се намести, то функциите на нервната система и физическото състояние на човешкото тяло ще се нормализират. Важно е да се запомни, че гръбначният стълб не е едно цяло, а верига от прешлени плаващи в мускули и сухожилия.

Какво представлява една процедура Хиропрактика?
Най-честата терапевтична процедура, извършена от хиропрактика е известна като "гръбначна манипулация", наричана също "хиропрактична корекция."- основната мануална техника на хиропрактиката. Тя се състои в умерен натиск върху определена точка, който отговаря на две задължителни условия - голяма скорост и слаба амплитуда на движението. Прецизността е от изключително значение. Целта на манипулацията е да възстанови подвижността на ставите чрез ръчно прилагане на контролирана сила в ставите, които са станали хипомобилни - или ограничения в тяхното движение - в резултат на травма на тъканите. Наранявания на меките тъкани могат да бъдат причинени от травматично събитие, като например неправилно вдигане на тежък предмет или чрез повтарящи се натоварвания, като седене в неудобно положение с лоша гръбначния стойка за продължителен период от време. И в двата случая, ранените тъкани се подлагат на физически и химически промени, които могат да причинят възпаление, болка и намалена функция на гръбначния стълб. Манипулация или корекция на засегнатата става и тъканите, възстановява мобилността, като по този начин облекчава болката и стягането на мускулите и тъканите.

Хиропракторите практикуват без лекарства. Имат индивидуален подход към здравето на пациента, което включва преглед, диагностика и лечение. Хиропралтиците имат широки диагностични умения, а също така са обучени да препоръчват терапевтични и рехабилитационни упражнения. Повечето хиропрактици използват и специфични инструменти, както и специална маса, необходима главно при дискова херния. Като допълнение се използват ултразвук, криотерапия и електротерапия.

При кои симптоми Хиропрактиката е показна?
Хиропрактиката е показна при почти всички болести и дисфункции, свързани с гръбначния стълб, като главоболия, мигрени, световъртежи, нарушения в кръвообращението, болки във врата, гърба или между плешките, различни видове сколиози и неправилни стойки. Хиропрактиката е много ефикасна при лечение на дископатии, болки в кръста или лумбаго, ишиас и също така облекчава болките при предменстуралния синдром. Хиропрактиката на гръбначния стълб може да подобри отделителната дейност, да облекчи дишането и предменструалния синдром, да помогне при бебешките колики. Нейният ефект за преодоляване на функционални смущения на вътрешните органи е практически доказан в много случаи и е предмет на научни изследвания.

Защо да предпочетем Хиропрактиката пред друг тип алтернативно лечение?
Хиропрактиката, както вече стана ясно, се занимава основно с проблемите на гръбначния стълб и нервната система и чрез мануална терапия нормализира функцията на гръбначния стълб и нервната система. Резултатите са трайни. Масажът облекчава само мускулните ви спазми, но не и гръбначните болки. А имате ли проблеми с гръбначния стълб, ще имате проблеми и с мускулите впоследствие, това е гарантирано.

Важно е да се каже, че философията на хиропрактиката изцяло изхожда от гръбначния стълб. И когато има сублуксация, т.е. – някой от прешлените не е на точното си място, то работата на хиропракторите е да го върнат на правилното му местоположение така, че гръбначният стълб да стане перфектен.

Благоприятно въздействие
Чрез хармонизиране на нервната система и освобождаване на тялото от мускулно напрежение хиропрактиката поддържа жизнената енергия в организма. Тя разглежда тялото в неговото единство - древен принцип в медицината, за съжаление позабравен от съвременните лекари.

Терапията включва:
Консултация с Физиотерапевт – Хиропрактор;
Кинезиологичен анализ за установяване на проблема;
PNF (проприоцептивно нервно мускулно улесняване);
Activator Therapy;
Хиропрактична манипулативна терапия.

Хиропрактиктиците могат да преценят пациентите чрез клиничен преглед, лабораторни изследвания, образна диагностика и други диагностични интервенции, за да се определи кога хиропрактичното лечение е подходящо или не е. Ако пациентът не е подходящ за хиропрактична интервенция, хиропрактикът е длъжен да го насочи към друго медицинско заведение или да направи консултация със специалист в областта.

Необходими процедури:
Всяко тяло е индивидуално и понася по различен начин терапията. Средният брой терапии е между 4 и 8 бр. Хиропрактичната корекция рядко причинява дискомфорт. Въпреки това, пациентите могат понякога да изпитват леки болки вследствие на лечението, която обикновено отзвучава в рамките на 12 до 48 часа.

В много случаи, като например болки в долната част на гърба или кръста, хиропрактиката може да бъде основен метод на лечение. Когато има други медицински състояния, хиропрактиката може да допълни или да подкрепи медицинско лечение чрез облекчаване на мускулно-скелетните аспекти, свързани с това заболяване.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...