"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

8 лесни начина да добавите повече вегетариански протеин към вашата диета

Автор: Jessica Cording, M.S., R.D., CDN
Последно обновяване на информацията: 29.04.2018 г.


По време на Великденските пости търсим начини да разнообразим менюто, за да си набавим по най-здравословния и вкусен начин всички необходими полезни вещества.

Академията по хранене и диететика препоръчва 0,8 до 1,0 грама протеин на килограм телесно тегло за повечето здрави възрастни. Вегетарианците трябва да се стремят към по-високи количества, получени от различни растителни източници, за да покрият количествата необходими аминокиселини, тъй като повечето растителни храни съдържат само няколко от тях, докато животинските протеини съдържат всичките девет. Нивото на активност, възрастта и някои медицински състояния или приемани медикаменти могат да засегнат нашите потребности. Хората, които са много активни, например, може да се нуждаят от повече протеини. По време на бременност и кърмене или при възстановяване от хирургическа намеса или нараняване, също трябва да се увеличи количеството.

Докато говорим за протеин, нека сложим край на мита, че авокадото е добър източник? Да, авокадото съдържа протеин, но само около 1 грам на порция. В идеалния случай трябва да се стремим към поне 15 грама на хранене, а това означава много консумирано авокадо!

Опитайте следните лесни начини, за да увеличите приема на протеини:
1. Конопени семена
Вместо с крутони, поръсете супата или основното ястие с една пълна лъжица конопени семена, осигуряваща ви около 3 грама протеини.

2. Печен нахут
Друг вкусен и полезен начин да си набавяте протеини е с помощта на нахута - чудесно допълнение към салати и зърнени закуски или дори консумиран самостоятелно – запечен с малко маслиново или кокосово масло и любимите ви подправки. Половин чаша ви носи около 7 грама протеин.

3. Хранителна мая
Нейният приятен, пикантен вкус е приятно допълнение към много други вкусове. Прибавете хранителна мая към салата, макаронени изделия, зърнени закуски или пуканки.

4. Пюрирано тофу
Чудесен начин да консумирате тофу със смутита, тестени деликатеси, супа. Може да комбинирате с пюре от тиква, като добавите мисо, чесън на прах и куркума. Овкусете вашите варени макаронени изделия, за да се насладите на подхранваща вегетарианска храна.

5. Яйце
Едно голямо яйце осигурява около 6 грама висококачествен протеин. Добавете го към супата от леща, боб, зеленчуци, или дори към овесената каша.

6. Кисело мляко, йогурт
Любим източник на протеини, с които отглеждаме децата си и се гордеем с него по целия свят. Опитайте да избягвате подсладените варианти.

7. Извара
Изварата има репутацията на диетична храна, но не винаги предлаганият на пазара вариант е най-доброто качество. Опитайте рикота с гладка текстура и разнообразен вкус за безкрайни кулинарни възможности. Подобно на изварата, рикота съдържат около 6 до 8 грама протеин на четвърт чаша. Може да използвате вместо крема сирене и масло, върху палачинки, като добавка към вашето смути или овесена закуска за екстра енергия.

8. Зърна
Вместо пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз или ечемик, опитайте любимите леща или боб. Ще получите тонове фибри и много протеини, за да се радвате на здраве и енергия.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...