"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Автор: Здравословен
Последно обновяване на информацията: 03.05.2017 г.


От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”.

В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора се подлагат на такъв тест само, когато вече състоянието им е изключително тежко.

За разлика от другите тестове „Food Detective” съчетава сравнително ниската цена с бърз и надежден резултат, тъй като се осъществява с кръвна проба. Освен това е толкова лесен за изпълнение, че може да бъде приложен и в домашни условия, като резултатът се отчита в рамките на 45-50 минути. И въпреки, че интерпретацията на резултата е добре да бъде направен от специалист все пак ние можем да получим една предварителна представа за храните, които трябва да избягваме.

Тестът „Food Detective” идентифицира 46 от най-често употребяваните в ежедневието хранителни продукти, предизвикващи образуването на антитела, които са свързани с появата на хранителна непоносимост.

Какво е хранителна непоносимост?
Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.


Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.

Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.

Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост?
• Стрес на имунната система
Продължителната консумация на несъвместими храни системно стресира организма и натоварва имунната система, която трябва да е в постоянно състояние на готовност. Много от хроничните заболявания са съпроводени от хронични възпалителни процеси. Храната играе важна роля в развитието и задълбочаването на възпалителните процеси, съответно в развитието на хроничните болести. Тъй като ядем всеки ден, за разлика от контактите с вирусни или бактериални инфекции, ако съществуват антитела срещу някой вид храна, то това създава постоянен стрес на имунната система.

• Наднормено тегло
Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази в резерв в мастните клетки не може да бъде изгорена от организма. И така, тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми.


Храни, за които можете да се тествате
Житни – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито;
Ядки и зърна – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех;
Месо – говеждо, пилешко, агнешко, свинско;
Риба – сладководни риби – микс (сьомга, пъстърва), ракообразни – микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба – микс (треска, писия);
Зеленчуци – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти), картофи;
Плодове – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш – микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат;
Други – яйце (цяло), краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая.

В кои случаи трябва да си направим тест за хранителна непоносимост?
Хранителната непоносимост може да е причината за повечето ни неразположения, но ето в кои случаи е важно да се направи този тест:
• Ако страдате от умора или главоболие без ясна причина;
• Повръщате след ядене на определени храни;
• Страдате от метаболитен синдром;
• Диабет;
• Сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
• Имате проблеми с теглото;
• Хронична умора, мигрена;
• Раздразнени черва;
• Възпалителни заболявания на червата и жлъчката;
• Артрит, автоимунни процеси;
• Астма, ринит;
• Епилепсия, енуреза;
• Екзема, псориазис, атрофични язви;
• Хиперактивност при деца;
• Дефицит на вниманието;
• Среден отит;
• Повтарящи се инфекции.

Повече за хранителната непоносимост и хранителните алергии можете да прочетете в статията на диетолога д-р Владимир Шишков ТУК.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...

Органично маркет месец януари - Послания от бъдещето

Новини /

Уважаеми читатели, Този първи брой на списание „Органично“ за 2014 е посветен на новия поглед към устойчивия начин на живот. Представяме ви 9 послания от млади хора, показващи тяхното отношение и стремежи към опазването на природата, здравословното хранене, природосъобразния начин на живот, устойчивото и градско земеделие. Прочетете ги такива, каквито са – естествени и непреднамерени. Посланията от бъдещето! Съдържание на списание "Органично"...