"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Бърз и безболезнен тест за Helicobacter Pylori - бактерия, която може да доведе до язва и гастрит


Последно обновяване на информацията: 05.04.2015 г.


Имате ли киселини, гадене или болки в стомаха? Съмнявате ли се за язва или гастрит? Направете си тест за наличие на Helicobacter Pylori.

Какво е Helicobacter Pylori?
Helicobacter Pylori (H.pylori) е вид бактерия, която живее в лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Тя причинява раздразнение и възпаление на лигавицата, което води до язва, рак на стомаха или гастрит. Инфекцията с H. Pylori се причинява от поглъщане бактериите с храни или течности, както и от нечисти прибори. Тя може също да се предава от един човек на друг, така че се препоръчва едновременно изследване и на двамата на партньори при съмнения за единия.

Какви са симптомите?
Повечето инфекции, причинени от H. Pylori, не предизвикват никакви симптоми. Симптомите се проявяват чак при развитие на гастрит или язва на стомаха. Типичните симптоми на гастрит включват повръщане, гадене и коремна болка. Язвата на стомаха е много подобна на язвите в устата, като върху лигавицата на стомаха се появяват чувствителни участъци и причиняват дълбока или пареща болка. Болката може да продължи минути или часове, като пациентите често се чувстват зле и на празен стомах. При киселини в стомаха много хора приемат антиациди, които в повечето случаи облекчават симптомите, но не премахват причинителя.

Как да се тествате за H. Pylori?
Традиционният метод за откриване на H. Pylori е ендоскопията, но изследването се ограничава в рамките на чревната лигавица и бактериите могат да бъдат пропуснати. Освен това методът е болезнен и причинява сериозен дискомфорт за пациента. Тъй като инфекцията от H. Pylori обикновено предизвиква силна имунна реакция, вече е възможно надеждно откриване на антитела срещу H. Pylori в кръвта чрез ELISA технология. Този метод е изключително евтин и представлява неинвазивна алтернатива на ендоскопията.

Как да се тествате?
Тестът за Helicobacter Pylori се извършва чрез ELISA технология като открива IgG антитела срещу H. Pylori в кръвта. Тестът е достатъчно чувствителен, за да се открие инфекция, а също така е полезен инструмент за мониторинг на лечението, тъй като нивата на антитела H. Pylori намаляват с течение на терапията.

Как се лекува инфекция с H. Pylori?
Препоръчваме ви да обсъдите вашите резултати и симптоми с медицински специалист. Ако резултатите ви потвърждават инфекция, тогава лекарят вероятно ще ви предпише терапия, която обикновено включва курс със антибиотици за 7 до 28 дни. Премахването на H. Pylori обикновено води до трайно излекуване за повечето язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Тестът се извършва с кръвна проба, взета чрез убождане на пръста. Резултатите излизат след 10 минути. Може да закупите теста от тук. Той може да ви бъде направен и интерпретиран безплатно в МЦ "Здравословен живот".